Добродошли на web презентацији села Умин Дол

Ова презентација вам омогућава да се упознате са оснивањем овог села, са становништвом које живи у њему и да преко слика видите његове лепоте. Уколико живите негде далеко, моћићете да будете ближе свом родном месту или па месту за које сте везани на неки други начин.

Уколико сте путовали старим путем Скопље - Куманово сигурно знате о ком месту се ради. Налази се негде на половини пута и од других села се издваја по плански направљеним улицама и равничарским предеом. Ово село припада Кумановској општини и лоцирано је око 10 километара југозападно од Куманова. Према неким незваничних статистичких података у Умин Долу данас живе око 500 житеља у приближно 140 домаћинства. Житељи се углавном баве пољопривредом, али има и велики број људи који раде у два оближња града, Куманову и Скопљу.


Коментари посетиоца

Prvo sto moram da kazem je: BRAVO! Stvarno sam prijatno iznenadjen kada sam slucano naisao na ovaj sajt. Nacin na koji je opisan istorijat i prezentacija Umin Dola je za svaku pohvalu i mogu mu pozavideti cak i neki gradovi. Za nekoga ko je ovde odrastao a zivot ga odveo dalje od rodnoga kraja ovaj sajt je prava stvar da se podseti svojih korena. Zelim vam puno uspeha u daljem radu!

Мирослав Богдановски, Србија


Спортске активности

Ово место је одувек било познато као спортски расадник. Доста успешних спортиста овде су направили своје прве спортске кораке, било да је то у фудбалу, одбојци или рукомету. Велики део њих бавили су се и професионално спортом, особито фудбалом, међу којима најпознатији су бивши репрезентативац Македоније у фудбалу Саша Ћирић и Спасић Живко, који је играо у фудбалском клубу Куманово у тадашњој другој Југословенској лиги.

Фудбалски клуб Слога Умин Дол
Фудбал је најзаступљенији спорт и по неким казивањима фудбал у Умин Долу почео је да се игра још педесетих година прошлог века. Фудбалски клуб "Слога" је тренутно једина спортска екипа која функционише и такмичи се у општинској лиги. Такође постоји и екипа у малом фудбалу, која учествује на локалним турнирима.


Познате личности

Војислав Спасић је познати просветни и спортски радник у кумановској општини. Он је рођен 31 августa 1938 године. Oсновну школу од први до четврти разред учио je у Умин Долу, а пети до осми разред је завршио у основну школу Вук Караџић у Куманову. У Куманову је продужио и са средњошколским образовањем и то у Гимназији. Након завршавања Гимназије, завршио је диференцијалну матуру у Битољу. Радио је једну годину као учитељ и једну годину као наставник у Младом Нагоричану. 1959 година уписао се на педагошкој академији у Скопљу, одсек француски и македонски језик и студирао је до 1961 године.

Војислав Спасиќ
Након отслуживања војног рока радио је две године како наставник француског и македонског језика у Умин Долу. Из Умин Дола се пребацио у основну школу Вук Караџић у Куманову и тамо је радио све до пензионисања, 2000 године. У периоду од 1992 године до 1999 године био је назначен за директора ове школе, а остали период радио је као наставник. Војислав Спасић осим у образовању дао је велики допринос и у спорту, прво као савезни рукометни судија, а након завршетка судијске каријере и као делегат контролор . На велику жалост свима онима који су упознали овог човека, он више није међу нама.

Прочитајте за другe људе из Умин Дола што су оставили траг