Добродојдовте на web презентацијата на кумановското село Умин Дол

Оваа презентација овозможува да се запознаете со основањето на оваа село, со населението кое живее во него и да ги видите преку слики неговите убавини. Доколу живеете некаде далеку, ќе може да бидете блиску до своето родно место или пак местото за кое сте врзани на некој друг начин.

село Куманово Умин Дол

Доколку сте патувале по стариот пат од Скопје до Куманово сигурно знаете за кое место станува збор. Се наоѓа некаде на половина пат и се издвојува од другите села според плански направените улици и рамничарскиот предел. Ова село припаѓа на Кумановската општина и е лоцирано на околу 10 километри југозападно од Куманово. Според некои неофицијални статистички податоци, во Умин Дол денес живеат околу 500 жители во приближно 140 домаќинства. Жителите се занимаваат претежно сo земјоделство, но има и голем број луѓе што работат во двата најблиски града Куманово и Скопје.


Коментари на посетители

Prvo sto moram da kazem je: BRAVO! Stvarno sam prijatno iznenadjen kada sam slucano naisao na ovaj sajt. Nacin na koji je opisan istorijat i prezentacija Umin Dola je za svaku pohvalu i mogu mu pozavideti cak i neki gradovi. Za nekoga ko je ovde odrastao a zivot ga odveo dalje od rodnoga kraja ovaj sajt je prava stvar da se podseti svojih korena. Zelim vam puno uspeha u daljem radu!

Мирослав Богдановски, Србија


Спортски активности

Оваа место отсекогаш било познато како спортски расадник. Доста успешни спортисти тука ги почнувале своите први спортски чекори било да е тоа во , одбојка или ракомет. Голем дел од нив се занимавале и професионално со спорт особено со фудбал, меѓу кои најпознати се поранешниот репрезентативец на Македонија во фудбал Саша Ќириќ и Живко Спасиќ кој има настапувано за фудбалскиот клуб Куманово во тогашната втора Југословенска лига.

Фудбалски клуб Слога Умин Дол Куманово спорт
Фудбалот е најзастапен спорт и според некои кажувања фудбал во Умин Дол почнал да се игра уште во педесетите години на минатиот век. Фудбалскиот клуб "Слога" е моментално единствената спортска екипа што функционира и се наптреварува во општинската лига. Исто така постои и екипа во мал фудбал која учествува на локалните турнири.


Луѓе што оставиле трага

Живко Спасиќ е роден на 12 септември 1946 година. Основно училиште завршил во Умин Дол, по што со образованието продолжил во школата за физичка култура Методи Митевски Брицо во Скопје во периодот од 1963 година до 1966 година. Уште во овој период тој започнал да го покажува својот спортски талент занимавајќи се активно со атлетика. По завршувањето на средното училиште се запишал на Виша школа за физичка култура во Скопје, на која дипломирал во 1972 година. Во периодот додека студирал почнал и да работи како стручен учител по физичка култура во основното училиште Вера Которка во Клечовце и тоа во 1968 година.

Живко Спасиќ
Покрај студирањето и работењето тој активно се занимавал и со играње фудбал во фудбалскиот клуб Куманово се до 1973 година, кога поради здравствени причини се откажал од фудбалот. Значајно е да се спомене дека со Куманово настапувал и во тогашната силна втора југословенска лига. Во 1976 година се префрлил да работи во средното училиште Перо Наков во Куманово како наставник, а по завршувањето на факултетот за физичка култура во Скопје во 1982 година и како професор. Два мандати бил и заменик директор во ова училиште. Од неговата спортска биографија на успешен спортски работник може да се истакне и тоа дека три-четири години бил тренер на женскиот ракометен клуб Куманово.

Прочитајте за други луѓе од Умин Дол што оставиле трага